Rewelacyjny plan walki z cukrzycą i otyłością

Dzięki zawartym w niej przepisom na ś›niadania obiady i kolacje, których wykonanie jest nieskomplikowane i mało pracochłonne, schudniesz i unormujesz poziom glukozy we krwi. Ponadto owe przepisy na pełne 6 tygodni programu pozwolą Ci się™ przestawić‡ na nowy, zdrowy styl życia!
 
Wypróbuj jeden z naszych przepisów:
 

RYBA Z WARZYWAMI W PERGAMINIE
Porcje: 4 Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 20 minut 
Program: plan podstawowy i zaawansowany


• 680 g świeżego fileta z ryby (najlepszy jest łupacz albo dorsz)
• szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu
• 1 mała bulwa fenkułu (kopru wł‚oskiego), pokrojonego w słupki
(julienne)
• 1 mały por, pokrojony w słupki
• 1 mał‚a marchewka, pokrojona w słupki
• 4 łodyżki brokuł‚ów gałą…zkowych, pokrojonych wzdłuż na plastry
• 4 zą…bki czosnku, pokruszone
• 1 ½ łyĹźki stołowej oliwy z pierwszego tłoczenia
• 4 plasterki cytryny
• ½ łyĹźeczki nasion kopru włoskiego, pokruszonych
• 2 łyĹźki stołowe białego wina
• posiekana świeĹźa natka pietruszki do przybrania
Rozgrzej piekarnik do temperatury 2250 C. Pergaminowy papier
do pieczenia potnij na 8 kawałków, mniej więcej dwa razy większych
niĹź wymiar kaĹźdego z czterech kawałków ryby. Dwa przycięte prostokąty
pergaminu ułóĹź razem na kawałku folii aluminiowej przykrojonej
do tego samego formatu.
Rybę pokrój na cztery części i dopraw solą i pieprzem. Na kaĹźdym
arkuszu folii aluminiowej z dwiema warstwami pergaminu ułóĹź jedną
czwartą przygotowanych warzyw i czosnku, a na nich po kawału ryby.
Pokrop z wierzchu oliwą. Na kaĹźdej porcji ryby połóĹź plasterek cytryny
i posyp szczyptą nasion kopru włoskiego. Spryskaj białym winem.
Każdą porcję starannie zawiń w pergamin i folię, zaciskając brzegi,
żeby pakiety były szczelne. Umieść je w nagrzanym piekarniku na
duĹźej macie lub blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut, aĹź pakiety
zaczną puchnąć. Przetnij kaĹźdy pakiet z góry i posyp rybę natką pietruszki.
Porcje ryby można układać bezpośrednio w pergaminie na
poszczególnych talerzach, ewentualnie ostroĹźnie przełoĹźyć zawartość
wszystkich pakietów na półmisek. Podawaj z Pilawem z dzikiego ryĹźu
z orzechami pekan i jagodami goji (przepis w książce)


Wartości odżywcze dla 1 porcji: kalorie 277, węglowodany 11,8 g,
błonnik 3,4 g, białko 4 40,9 g, tłuszcz 6,9 g, cholesterol 94 mg, sód
223 mg, wapń 95 mg.



INFORMACJE
Wydawnictwo Nowa Proza
Ul. Floriana Znanieckiego 16A/9
03-980 Warszawa
Tel: 022 251 03 71
© 2014 | All rights reserved | Projekt i wykonanie Monika Wolińska