Rewelacyjny plan walki z cukrzycą i otyłością
RYBA Z WARZYWAMI W PERGAMINIE
Porcje: 4 Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 20 minut
Program: plan podstawowy i zaawansowany
• 680 g świeżego fileta z ryby (najlepszy jest łupacz albo dorsz)
• szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu
• 1 mała bulwa fenkułu (kopru włoskiego), pokrojonego w słupki
(julienne)
• 1 mały por, pokrojony w słupki
• 1 mała marchewka, pokrojona w słupki
• 4 łodyżki brokułów gałą
zkowych, pokrojonych wzdłuż na plastry
• 4 zą
bki czosnku, pokruszone
• 1 ½ ĹyĹźki stoĹowej oliwy z pierwszego tĹoczenia
• 4 plasterki cytryny
• ½ ĹyĹźeczki nasion kopru wĹoskiego, pokruszonych
• 2 ĹyĹźki stoĹowe biaĹego wina
• posiekana ĹwieĹźa natka pietruszki do przybrania
Rozgrzej piekarnik do temperatury 2250 C. Pergaminowy papier
do pieczenia potnij na 8 kawaĹków, mniej wiÄcej dwa razy wiÄkszych
niĹź wymiar kaĹźdego z czterech kawaĹków ryby. Dwa przyciÄte prostokÄ
ty
pergaminu uĹóĹź razem na kawaĹku folii aluminiowej przykrojonej
do tego samego formatu.
RybÄ pokrój na cztery czÄĹci i dopraw solÄ
i pieprzem. Na kaĹźdym
arkuszu folii aluminiowej z dwiema warstwami pergaminu uĹóĹź jednÄ
czwartÄ
przygotowanych warzyw i czosnku, a na nich po kawaĹu ryby.
Pokrop z wierzchu oliwÄ
. Na kaĹźdej porcji ryby poĹóĹź plasterek cytryny
i posyp szczyptÄ
nasion kopru wĹoskiego. Spryskaj biaĹym winem.
KaĹźdÄ
porcjÄ starannie zawiĹ w pergamin i foliÄ, zaciskajÄ
c brzegi,
Ĺźeby pakiety byĹy szczelne. UmieĹÄ je w nagrzanym piekarniku na
duĹźej macie lub blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut, aĹź pakiety
zacznÄ
puchnÄ
Ä. Przetnij kaĹźdy pakiet z góry i posyp rybÄ natkÄ
pietruszki.
Porcje ryby moĹźna ukĹadaÄ bezpoĹrednio w pergaminie na
poszczególnych talerzach, ewentualnie ostroĹźnie przeĹoĹźyÄ zawartoĹÄ
wszystkich pakietów na póĹmisek. Podawaj z Pilawem z dzikiego ryĹźu
z orzechami pekan i jagodami goji (przepis w ksiÄ
Ĺźce)
WartoĹci odĹźywcze dla 1 porcji: kalorie 277, wÄglowodany 11,8 g,
bĹonnik 3,4 g, biaĹko 4 40,9 g, tĹuszcz 6,9 g, cholesterol 94 mg, sód
223 mg, wapĹ 95 mg.